Španielsko
Španielsko sa rozkladá na 4 / 5 Pyrenejského (Pyrenejského) polostrova v juhozápadnej Európe. Na západe hraničí s Portugalskom, na severovýchode s Francúzskom a Andorrou, a na juhu s Gibraltárom a Marokom (vďaka svojim Državam Ceute a Melille na africkom pobreží). Z východu ho obmýva Stredozemné more, z juhu Gibraltársky prieliv, zo západu Atlantický oceán a zo severu Biskajský záliv. Španielsky národ patrí medzi najviac veriaci na svete, celých 76% sa hlási ku katolíckej cirkvi. Najväčšia hustota obyvateľstva je pozdĺž pobrežia, naopak najmenej ľudí sa nachádza v centrálnej časti, s výnimkou hlavného mesta Madridu, kde žije cez 6 miliónov obyvateľov.
Je typické svojou hornatý - centrálna časť je tvorená náhornou plošinou Mesetou (suchou krajinou bez lesov, lemované horskými pásmami a rozdelenú Kastilským pohořím), ktorá vypĺňa asi polovicu krajiny a jej priemerná nadmorská výška je medzi 600-800m, čo zo Španielska robí hneď po Švajčiarsku 2. nejhornatější krajín v Európe. Španielsko je konštitučnou monarchiou v čele s kráľ Juan Carlos I. Jeho hlavným mestom je metropola Madrid, v ktorej môžete nájsť stovky najrôznejších galérií, múzeí, kín, divadiel alebo typických španielskych reštaurácií. Cestujete-li do Španielska, nezabudnite, že je členom Európskej únie a jeho oficiálnou menou je teda Euro.
Španielsko leží v subtropickom pásu. Na severozápade prevláda podnebie oceánske s miernymi zimami a chladnými deštivými rokmi. V španielskom vnútrozemí panuje kontinentálne podnebie, ktoré je charakteristické mrazivými zimami a horúcimi letami väčšinou bez zrážok. Počas dňa a noci dochádza k teplotným výkyvom. Na východnom a južnom pobreží panuje prímorské podnebie s teplými zimami a horúcimi letami s vysokým počtom slnečných dní.
Za zmienku stojí aj krasové jaskyne, ktorú objavíte v pohorí Sierra de Arnero. Sedí vysoko v kopích, a byť o pár metrov vyššie, rozhlížela by sa po zvlnenej doline Nansa, korunované hrebeňom pohoria Peña Sagra. Romantikům zvierajú srdce okolité dedinky z kamenných domov posadené po svahoch, botanikům listy cesmína, čisté a lesklé ako po letnom lijáku, a jej jedovaté červené plody, rozvěšené po keři ako korále. Jej tvrdé a dobre leštitelné drevo sa predtým používalo okrem iného pre vychádzkové palice.
Na dovolenke v Španielsku natrefíte na mnoho typov kuchyne vďaka rozlohe krajiny as ňou spojené odlišnosti kultúrne a historické zásmažky jednotlivých regiónov. Z vôd Atlantického oceánu a Stredozemného mora do španielskych kuchyňou vpláva přehršle rýb, mušlí a iných morských darov. Prakticky v ktorejkoľvek časti Španielska narazíte na zemiakovú omeletu (tortilla de patata), paella alebo arrozzo - rozlične ochutený pokrm s ryžou a podľa miesta aj rybou alebo iným mäsom, zeleninou, vajíčkom. Žalúdok pohladí i tunajšie údeniny (chorizo, Jamón Serrano), syry (tetilla) a opečené kúsky chleba s paprikou a kúskami slaniny, nazývané migas. Kuchyňa je plná cesnaku, olivového oleja a zeleniny, často aj zemiakov a rajčiakov. V Kastílii patrí k tradičným jedlám i česnekačka. Španieli majú v obľube a často varí z fazule rozličných odrôd. Národným nápojom Španielska je rozhodne víno. Červené z oblasti La Rioja, vynikajúce vína z Andalúzie alebo z La Mancha, biela a perlivé vína cava z Katalánska.